Boris Bizetić

Boris Bizetić

Boris Bizetić, rođen 1950. u Beogradu, objavio je kao autor muzike, tekstova i aranžmana oko 700 kompozicija (na CD, LP i singl izdanjima) pop i folk muzike, kao kantautor i sa svojim ansamblom Rokeri s Moravu.

U proteklih 40 godina, osim nekoliko stotina pesama koje je napisao za sebe (kant-autorska izdanja) i svoj ansambl Rokeri s Moravu (20 albuma), Boris Bizetić je, kao autor, sarađivao i sa preko trideset izvođača zabavne (pop) i narodne (folk) muzike.

Najveću popularnost stekao je pop-hitovima originalnih i pamtljivih refrena koji su obelećili epohu jugoslovenske zabavne muzike u prvoj polovini ’70.-ih godina. Uz petnaestak zlatnih i srebrnih ploča, do 1976. godine – tiraži izdanja sa njegovim pesmama dostižu 1.500.000 prodatih primeraka.

Od 1977. – 1991. piše zasvoju pop-folk grupu Rokeri s Moravu čija su izdanja (7 singl i 19 LP) prodata u 4.000.000 primeraka. Rokeri su diskografski – najtiražniji i estradno – najposećeniji srpski ansambl iz Jugoslavije koji su svog prvog »Oskara popularnosti« dobili 1982. a posle toga i »Zlatnu pticu Jugotona« – za prvih 1.000.000 prodatih albuma.

Početkom ’90.-ih, Boris Bizetić počinje svoj rad na televiziji, kao scenarista, režiser i glumac u humorističkim šou programima, kojima stiče novu publiku i popularnost, što mu donosi »Oskar popularnosti« (1995. i 1996.), nagradu »Viktor« (2003.) i »Zlatni Melos« (2007.).

Proteklih godina, objavio je 5 knjiga poezije, komponovao muziku za 12 igranih filmova, 8 televizijskih serija, pisao kolumne za 6 novina i časopisa i vodio 9 autorskih radio-serijala.

Advertisements

Ostavite odgovor

Molimo vas da se prijavite koristeći jedan od sledećih načina da biste objavili svoj komentar:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s